Само за две години оплакванията срещу онлайн търговци са се увеличили

...
Само за две години оплакванията срещу онлайн търговци са се увеличили
Коментари Харесай

Жалбите срещу онлайн търговци са скочили двойно

Само за две години оплакванията срещу онлайн търговци са се нараснали два пъти. През предходната година жалбите за онлайн покупки са близо 4000, до момента в който през 2016 година са били към 2000, демонстрира доклад на Комисията за отбрана на консуматори (КЗП). Двойният растеж на жалбите най-вероятно се дължи на по-високия дял консуматори, които пазарят онлайн, разяснява Димитър Маргаритов, ръководител на комисията.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) всяка година към 30% повече консуматори пазаруват онлайн и с 30 на сто на годишна база се увеличават магазините в интернет, регистрирани у нас. „ От началото на годината тече процес на наложителна регистрация на онлайн търговци в Министерството на финансите. До момента са се записали 11 000 “, допълва Маргаритов.

Около 4% от жалбите на потребителите за 2018 година са свързани с туристически артикули. „ Извършени са над 8000 инспекции в друг вид туристически обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения “, заяви Маргаритов, представен от " Фокус ". Според него нарушенията не са доста на брой, само че всяко едно от тях е задоволително съществено и би трябвало да му се обърне внимание.

Председателят на комисията предвижда, че наред с развиването на обществените мрежи може да зачестят импулсивните покупки. За това ще допринесат все по-достъпните канали за покупко-продажба и техническите нововъведения - маркирането на артикули в статуси на консуматори, възможността за директното закупуване на артикули от приложенията, електронен азбучник на продуктите за по-удобното им разкриване и други

Маргаритов регистрира още, че през 2018 година КЗП е наложила санкции и имуществени наказания в размер на 1.9 милиона лв.. Той изтъкна, че комисията е направила над 37 000 инспекции на търговци.

ТЕНДЕНЦИЯ

Все по-модерен подход за реклама в интернет е посредством известни персони. " Те имат въздействие върху държанието на хората да „ популяризират ” избрани артикули,  споделяйки прекарвания от своето всекидневие, посочи Маргаритов. Потребителите, които " следват " даден водач в интернет, могат да наблюдават това, което разгласява той в ежедневните си статуси, където се популяризират артикули и надлежно да си ги закупят. Това дава гаранция на потребителя, че се насочва към нещо същинско, изпитано и което не би било показано от авторитетни хора. Много постоянно обаче те има комерсиални връзки с компанията, предлагаща продукта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР